Emléknap Rejtő Sándor születésének 170. évfordulójára

Alapítványunk a Rejtő Sándor Pro Technológia a Könnyűiparért Alapítvány (RSPT)névadónk, Rejtő Sándor születésének 170. évfordulója alkalmából Emléknapot és szakmai konferenciát szervez az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karával közösen.

Időpont: 2023. október 27.

Helyszín: 1034. Budapest Doberdó u.6.
(Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Kar)

Az Emléknap célja, hogy

• felidézzük Rejtő Sándort, nem csak a tudóst, a szigorúnak gondolt egyetemi tanárt, nem csak a világot járó, tudásra szomjas fiatalembert, nem csak egy tanszéket vezető, anyagvizsgáló laboratóriumot és műhelyt megalapító mérnököt, hanem az embert, és azt a kort, amelyben élt. Méltó emlékműsorral és szobrának koszorúzásával szeretnénk tisztelegni emléke előtt.
  • Az emlékezés mellett információt adjunk a Rejtő Sándor nevet viselő iskolák (Óbudai Egyetem, Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kara és a néhai Rejtő Sándor Textilipari Technikum/Szakközépiskola, Győr) és az RSPT Alapítvány múltjáról, jelenéről, céljairól.
  • A rendezvény keretében posztereken, prezentációkon, kiállított tárgyakon mutatjuk be a kort, valamint némi szakma-történetet (a korabeli élet és divat Budapesten, régi gyárak, iparágak a korabeli események tükrében, …)
  • A múlt mellett, felvetődik a szakemberekben a kétely, vajon „Hogyan tovább?” A „QOU VADIS SZÁLTECHNOLÓGIA?” kérdésre néhány érdekes, ismeretterjesztő előadásban kapunk lehetséges válaszokat.
Ismertető szöveg: Nagykörút 1900 körül. Budapest Emke. (dka.oszk.hu)
Nagykörút 1900 körül. Budapest Emke. (dka.oszk.hu)

Idézzük meg közösen
a múltat!

Reméljük a rendezvény élményt ad a résztvevőknek. Izgalommal készülünk a kort, a szakma múltját idéző bemutatókkal, szakmai programokkal. Mindenkit szeretettel várunk, remélve, aki eljön, jól érzi magát, viszontlátva régi barátait, ismerőseit.

11.30  Regisztráció

12.00  Megnyitó, köszöntő  (RSPT Alapítvány, ÓE-RKK)

Emlékülés Szekció

12.10  Rejtő Sándor élete és munkássága (Némethné Erdődi K. RSPT Alapítvány)

12.25  Rejtő Sándor és a mérnöki anyagtudományok (Dr. Molnár Kolos, egyetemi docens, BME, Polimertechnika Tanszék)

12.45  A Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar 50+1 éve (Dr. habil Koltai László, ÓE-RKK dékán)

13.00  Hol volt, hol nem volt?  Egy 70 évig tartó szakmai képzés sikertörténete (Bandi István hajdani iskolaigazgató, Győri Rejtő S. Textilipari Technikum)

13.20  Hogy volt? és Hogyan tovább? Rejtő Sándor Alapítvány: múlt, célok lehetőségek (RSPT Alapítvány képviselője)

13.35  Koszorúzás: Rejtő Sándor szobrának koszorúzása a főépület kertjében

– Kávészünet –

Tudományos Szekció:  UTAZÁS a JÖVŐBE

14.30  A természetes polimerektől a mesterséges polimerig. Versengés és együttműködés (Dr. Molnár Kolos, egyetemi docens, BME, Polimertechnika Tanszék)

15.00  „QUO VADIS SZÁLTECHNOLÓGIA?” (Szabó Rudolf, kuratóriumi elnök, RSPT Alapítvány)

15.30  „Új fejlesztésű és intelligens textíliák”  (Dr. Pap-Vid Dóra, textil- és öltözéktervező iparművész, egyetemi docens, ÓE-RKK

16.00         Büfé –

16.00-18.30    Baráti találkozó, ismerkedés, emlékezés, tapasztalatcsere

18.30 BÚCSÚ

KIÁLLÍTÁS az aulában

• Rejtő Sándor életét és korát, tudományos munkásságát bemutató poszterek
  • Korabeli tárgyak, korabeli öltözködési stílusbemutató

A rendezvény ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött. Lehetőség van a rendezvény szervezésének, illetve az Alapítvány működésének támogatására adomány formájában az RSPT Alapítvány  számlaszámán.

Támogassa a rendezvényt!

Adószám: 19671767-1-41