• Összes
  • Egyéb
  • Érdekességek
  • Fenntarthatóság, energetika, hatékonyság
  • Ipartörténet
  • Kötés
  • Nagyteljesítményű szálak, kompozitok
  • Ruha- és divatipar
  • Textilkémia
  • Textiltermékek és technológiák

A vákuum szerepe a textilgyártásban

Minden, ami a textiliparban a vákumhoz kapcsolódik. Kutasi Csaba prezentációs összefoglalója légnyomás felfedezésétől, a vákum létrehozásán át a vákum különféle textilipari alkalmazásáig.

A ruha teszi?

Digitalizáció a textil- és ruhaiparban. Lázár Károly cikke a Mérnök Újság 2024. (XXXI) 1-2. lapjában (25–28. oldal). Folytatás a cikkben. Szerző: Lázár Károly Kiemelt kép forrása: Smart Fabric Textiles: Recent Advances and Challenges

Hogyan látja a textil- és ruhaipar jövőbeni fejlődési irányait?

Megkérdeztük a Mesterséges intelligenciát. Kíváncsiak voltunk arra, hogy betáplált és egyre bővülő, gazdag ismeretanyagára támaszkodva mennyire igazolja vissza azokat a tételeket, amelyek szakmánkban egyébként is jól ismertek és közszájon forognak.

A torinói lepel és az arckendők textiles szemmel is

Az olaszországi Torinóban, a Keresztelő Szent János-katedrálisban őrizik a a Szentszék tulajdonában lévő a torinói leplet. A katolikus ereklyét az újabb korokban többször is alávetették már tudományos vizsgálatoknak, hogy eredetét igazolják.

Példák smart és intelligens textíliákra

A speciális, smart és intelligens textíliák térhódítása egyre jelentősebb napjainkban. Hatással vannak a divattervezésre és egészségünk védelmére is. A prezentáció a felhasználás széles körére mutat gyakorlati példákat.

Óbuda textiliparának kialakulása, fejlődése, leépülése

Óbudán a textiliparnak nagy hagyományai voltak. Itt működött többek között a Goldberger Textilnyomógyár, a Pamutkikészítőgyár és a Textilfestőgyár, a Selyemkikészítőgyár, a Csillaghegyi Lenárugyár vagy a Budapesti Harisnyagyár.

A kötés és a kötőgép rövid története

2014-ben volt 425 éve annak, hogy William Lee feltalálta a kötőszéket, a mai kötőgépek ősét. Ennek alkalmából készült a Magyar Textiltechnika cikke, mely összefoglalja a kötés és a különböző fajta kötőgépek kialakulásának történetét.

Ruhaallergia

Mindennapjainkat megkeserítheti az allergia, a szervezet téves immunválasza. Az emberi szervezet allergiás reakcióját a testen viselt ruhadarabok is kiválthatják. A Magyar textiltechnika cikke a ruhaallergiával kapcsolatos ismereteket foglalja össze.

Textiltermék penészesedése, védekezés az anyagkárosító gombákkal szemben

A Nemzeti Atlétikai Stadion membránszerkezete és a világbajnokságon használt egyes sporteszközök, kiegészítők is kapcsolatosak a textilszakmával.

Membránszerkezet és egyéb textíliák az atlétikai világbajnokságon

A Nemzeti Atlétikai Stadion membránszerkezete és a világbajnokságon használt egyes sporteszközök, kiegészítők is kapcsolatosak a textilszakmával.

A textilipar fejlesztési irányai a 2015. évi TECHTEXTIL és ITMA tükrében

Szerző: Lázár Károly

MERRE HALAD A KÖTŐIPAR?

Kötött kelmék műszaki és ruházati alkalmazásai a TECHTEXTIL tapasztalatok alapján, Lázár Károly prezentációjában összefoglalva.

A textil ipar hozzájárulása a szénlábnyomalakulásához

A szénlábnyom (karbonlábnyom, angolul carbon footprint) az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik mértéke. Segítségével mérhetővé válik, hogy az emberi tevékenység milyen mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez.

A textilipar szerepe a körforgásos gazdaságban

A körforgásos gazdaság vagy körkörös gazdaság koncepciója a fenntartható fejlődés egy fontos eleme.

VARRÓGÉPGYŰJTŐK NAVIGÁTORA – márkajelzések és árak

Cégjelzések történelmi varrógép márkák beazonosításához! A 2021-ben nyomtatásban megjelent „Varrógépgyűjtők navigátora” c. könyv most digitális formában (DVD lemez), kibővült tartalommal érhető el.

Maschinenfabrik und Eisengießerei Josef Anger & Söhne (1866-1960). Egy korai osztrák varrógépgyár

Josef Anger, 1823-ben született a bömországi Klösterle-ben. Lakatosinas Bécsben (Bernd), majd Helbig und Müller (később Löser) nyomdájában dolgozik.

A digitális textilnyomtatás elve, eszköz és színezéktinta háttere

A digitális textilnyomtatás korlátlan lehetőségeket biztosít textiliáink tartós mintázására.

Önkéntes minőség tanúsítási rendszerek, az OEKOTEX ® megkülönböztető minőségjeles textiltermékek

A textiltermékek vásárlói számára hozzáadott értéket jelentenek a minőségtanúsítási rendszerek minőségjelei.

Kiszolgálás, sorban állás – Bemutatva a szövés munkafolyamatának példáján

Amióta a textiliparban, azon belül a szövödékben tevékenykedem, nem hagy nyugodni a gondolat, hogy megértsem és leírjam a többgépes kiszolgálás (szövő – szövőgép, fonó – fonógép, stb.) folyamatát.

Textíliák organoleptikus vizsgálata és az anatómiai vonatkozások

Az organoleptikus vizsgálatok az érzékszervi észleléseken alapulnak; az ember érzékszervei közismerten a szem, a bőr, az orr, a fül és a nyelv általánosságban.

Tóth György: Salvador Dali és a varrógép

Salvador Dali (1904-1989) nemcsak egy rendkívüli művész volt, de figyelemre méltó a műszaki témákra irányuló érdeklődése is.

Formamemóriás anyagok, alakemlékező intelligens textíliák

Az alakemlékező, ún. formamemóriás intelligens anyagok képesek megjegyezni és helyreállítani a programozott formát , a deformáció aktiváláskor és külső inger hatására.

Az energiaválság textiles szemmel

Ez „Az energiaválság textiles c. összeállítás nem a textilipari energiaigényekkel foglalkozik.

Jacquard gép

A lyoni selyemipar kizárólag a módosított kínai székfelszerelést használta; ettől csak akkor tért el, amikor Jacquard a gyakorlat igényeinek teljesen megfelelő mintás székfelszerelést talált fel.

Jó láthatósági ruházatok és öltözékkiegészítők funkcionális anyagai

A jó láthatóság életmentő funkcióját minden kétséget kizáróan bizonyították a különböző tesztelések, miszerint sötétben a fényvisszaverő sávokkal ellátott öltözéket viselők 3-5-ször távolabbról észlelhetővé válnak.

Szövetek jellemzői, a szőhetőség meghatározása

A szövet kialakításának a célja kezdetben az emberi testre egy új járulékos „bőr” kialakítása a hideg elleni védelemre. Fontos volt, hogy a testhez jól illeszthető, formázható és erős legyen.

Korabeli magyarországi szövőgép gyártás

Korabeli marketing egy gépgyártótól.

Raymond varrógépének hurokfogó beállítása

Tóth György – Történelmi varrógépekkel kapcsolatos videók.  Magyar gyűjteményből, magyar felvétel. Két egymás melletti Raymond gépen mutatja be a hurokfogó, helyes, működőképes beállítását.

A Koczka Julianna rejtély

A magyar ruhákhoz is kapcsolódnak rejtélyek. Az Antique Fashion Company egy ilyen rejtélyről rántja le a leplet. Elérés linkje: https://antiquefashioncompany.blogspot.com/search/label/Koczka%20Julianna

LIGHTNESS, FIBERS IN COMPOSITE, THE KEY TO THE FUTURE

High specific strength, stiffness and low weight remain the winning combination that propels composite materials into new arenas, but other properties are equally important.

Tóth György: Az Öller varrógép (Öller & Co. Stockholm)

Anton Henric Öller, Magnus Ericssont megelőzve a legelső svéd távközlési fejlesztő volt.1857-ben Öller & Co. néven távíró gépek gyártására, javítására és fejlesztésére alapította cégét.

Technológia és eszköztörténet: Tegnap – Ma – Holnap

A ruha minden korban a társadalom és azok alkotói, az ember kultúrszintjének a megjelenítője volt.

Vetüléktárolók

A vetélőnélküli szövőgépeken a kedvező vetülékbeviteli körülmények folytán, a gépeken a fonalfeszültség-különbség okozta kelmecsíkosság kiküszöbölésére az 1960-as években kezdődött a zavartalan, azonos fonalfeszültségű fonaladagolást megvalósító fonallefejtők fejlesztése.

Textilüzemek klimatizálása

A textilszálak feldolgozása során a technológia javításán túlmenően a szövési körülményekre is fokozott figyelmet kell fordítani.

A „Nylon-jelentések”

Grab-féle Textilipar Rt. igazgatója, Rudó István, Varsányi Gyula min.oszt.tanácsoshoz intézett jelentései (röviden nylon-jelentések) első ízben kerülnek nyilvánosságra (ctg archívum Nr. 3104 tétel).

Bérek valamikor

A kötszövőipar fejlődésének és helyzetének néhány kérdése c. 1958 évi dokumentum (ctg archívum Nr.3120) táblázata a korabeli bérekről.

Vetülékvivős szövőgépek

A vetülékvivős szövőgépeken a vetüléket a szádnyíláson kívül elhelyezett előtétről (keresztcséve, vetüléktároló) fogó- vagy vezetőfejekkel fejtik le és juttatják át a szádnyíláson.

A láncfonal igénybevétel elemzése

A szövőgépeken többségében 5000–20 000 láncfonalból alakítják ki a szövetek hosszanti fonalrendszerét (láncrendszer).

Szénatom kapcsolódási struktúrák a jövő kulcsfontosságú anyagai

A nanotechnológiákról az utóbbi években az elméleti szakemberek és kutatók számos publikációt jelentettek meg, ami mára kezdi átlépni a kereskedelemi, a gyakorlati alkalmazás küszöbét.

Kompozitok a szélenergia hasznosításában

A gyorsan növekvő technikai fejlődéssel együtt az energiaigény is drasztikusan növekedett, az energiaforrások döntő hatásúak a gazdaság egészére, a környezetre, a társadalomra, a politikára.

Az ulmi szabó és a siklórepülés „Ulmban bizony vala megesett – Hogy egy szabó repült, de leesett”

Kutasi Csaba ”Az ejtőernyőtől a szárnyas-siklóruháig” c. nagyszerű cikke nyomán nem tudom megállni, hogy a siklórepülés igazi kitalálójáról ne adjak közzé néhány sort.

Fonalszakadások elemzése

A fonalszakadás, ami a textilgyártás során a legtöbb zavar okozója, statisztikai szempontból ritka eseménynek, „balesetnek” tekinthető.

A budapesti felszabadítandó gyárak névsora

1945 március 5-i dokumentum részlet, mely könnyen átkerülhet valamelyik múzeum archívumába. Érdeklődés esetén a kapcsolati cím: adriag1893@gmail.com