Textíliák organoleptikus vizsgálata és az anatómiai vonatkozások

Az organoleptikus vizsgálatok az érzékszervi észleléseken alapulnak; az ember érzékszervei közismerten a szem, a bőr, az orr, a fül és a nyelv általánosságban.

Ezek közé tartozik a vizuális információ, a tapintás, a szag-, ill. hanghatás és az ízlelés, melyek során a vizsgálandó anyagon annak milyenségét tesztelik. Az alkalmazott módszert a vizsgálat célja határozza meg; az érzékszervi vizsgálatok használhatók minőségellenőrzésnél, termékhibák feltárásánál, különböző gyártási tételek összehasonlítása során, vagy egyszerű termékleíró műszaki jellemzők összeállításakor. A különböző textilanyagok érzékszervi vizsgálatai körébe főként vizuális észlelések és a tapintás , valamint a szaghatással kapcsolatos tesztelések tartoznak, esetenként a hanghatás is tényező lehet.

Az összeállításban elsősorban a pamut és pamuttípusú szövött termékek vonatkozásait ismertetjük, különös tekintettel a gyors üzemi idegenáru, gyártás és gyártásközi ill. végellenőrzések során.
A minőségtanúsításhoz alapvetően az anyagvizsgálatok eredményei szolgáltatják a mérhető minőségjellemzők objektív tényértékeit, azonban, ha a kifejlesztett eszközháttér esetleg vizsgálati módszer hiánya ezt nem teszi lehetővé, úgy a kellő szakértelemmel rendelkező személyek szubjektív
kontrollja az irányadó.

Folytatás a prezentációban.