20. Techtextil & Texprocess vásár         

2024. április 23-26-án Frankfurt

Az első Techtexil vásárt Frankfurtban 1986-ban 195 kiállítóval rendezték, azóta is a Techtextil vásár iránt töretlen a fejlődés, az érdeklődés. Az idei vásáron 1700 kiállító vett részt 53 országból.

Szabó Rudolf rövid beszámolója a 2024-es Techtextil & Texprocess vásárról.

A mesterséges intelligencia új lehetőségeket kínál a textil-értéklánc mentén a gyártástól a feldolgozáson át az újrahasznosításig. A panelbeszélgetésen a szakértők bemutatták, hogyan inspirálja a mesterséges intelligencia a textilipart. A Texprocess ezen túlmenően erős pozícióval rendelkezik minden termékcsoportban. A Techtextil & Texprocess szakkiállításon bemutatott anyagok, termékek, gépek és eljárások, valamint az újonnan létrejött üzleti szövetségek fontos irányvonalat jelölnek ki az ipar jövője szempontjából. „Frankfurt ismét a textil- és technológiai innovációk központja, amelyeket gyakran először mutatnak be nyilvánosan.
A megnyitón a Techtextil és a Texprocess előremutató ötletekkel szolgált a panelbeszélgetésen, melynek témája: A textil-újrahasznosítástól a ruhafeldolgozásig, az AI szerepe.

Mesterséges intelligencia (AI – Artificial Intelligence) a textiliparban

Új utak keresése, a lehetőségek kiaknázása és a meglévő folyamatok fejlesztése az AI számos előrelépési lehetőséget ígér a textilipar számára. Aki ma új fejlesztésekkel foglalkozik, az felkészült a jövőre. Az AI megoldások előnyei nyilvánvalóak: hatékonyság, versenyképesség, átláthatóság és fenntarthatóság. De ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciát optimálisan használhassa saját vállalatánál, know-how-ra, befektetésekre és megfelelő technológiákra van szükség. A panelbeszélgetés azt vizsgálta, hogy a mesterséges intelligencia hogyan használható optimálisan a textiliparban különböző nézőpontokból.

Új lehetőségek az AI-val

A mesterséges intelligencia új lehetőségeket kínál az innovációra. Ez egyrészt olyan fejlesztéseket hoz létre, amelyek mesterséges intelligencia segítségével javítják és hatékonyabbá teszik a klasszikus textilgyártási és -feldolgozási folyamatokat. Például az intelligens hibaészlelés a gyártás során, vagy az optimális anyagszámítások gyorsabbá, jobbá és fenntarthatóbbá teszik a gyártást és a feldolgozást. Másrészt az AI teljesen új termékeket hozhat létre. „Az AI kiterjeszti az innováció terét”. A meglévő folyamatok felgyorsításán és a hatékonyság növelésén túlmenően a termékfejlesztések révén új hozzáadott értéket teremt például a körkörös, hosszabb élettartamú regeneratív textilmegoldások formájában. A jövőben a mesterséges intelligencia lehetővé teszi, hogy ne gyorsabban végezzük el ugyanazt, hanem teljesen új, jobb, egyedibb és fenntarthatóbb textilmegoldásokat hozzunk létre, amelyek jobban igazodnak az ügyfelekhez és egyben környezet-barátabbak (Prof. Dr. Ingo Rollwagen vitaindítója).

A textil-újrahasznosítás mesterséges intelligenciával újragondolva

Továbbra is nagy az igény az újrahasznosítási megoldásokra, például a régi ruhák esetében. A legtöbb textilhulladék, használtként kerül vissza a piacra, hulladéklerakókba kerül, vagy elégetik. Az EU Green Deal is skálázható újrahasznosítási megoldásokat követel. Az AI integrációval kiegészített új fejlesztések megoldást jelentenek erre a jövőben. Például megkülönbözteti a textilt a nem textil anyagoktól, mint például a cipzár, amelyeket automatikusan leválasztják. A francia CETIA innovációs platform olyan ipari megoldásokat fejleszt, amelyek előkészítik a textileket az újrahasznosítási folyamathoz. „Ahhoz, hogy a textilek újrahasznosítása nagymértékben megvalósítható lehessen, hatékony, innovatív technológiákra van szükség. Az automatizálás, a robotika és a mesterséges intelligencia növeli a jövedelmezőséget és a versenyképességet. Ehhez kulcsfontosságú a kutatás és az ipar közötti interdiszciplináris együttműködés. (Panelbeszélgetés Chloé Salmon Legagneur).

Szabó Rudolf

Avatar photo
RSPT

Related Post