Látogatás a PROPEX Furnishing Solutions Kft. üzemében

A győri Rejtő Sándor Textiltechnikumot és Szakmunkásképző Intézetet felszámolták és 2003-ban bezárták. A volt diákok 2021 decemberében egy Facebook csoportot szerveztek, amelynek 2022 szeptemberére már 2100 tagja lett.

Ennek a zárt közösségnek néhány érdeklődő tagja gyárlátogatást szervezett a győri PROPEX Furnishing Solutions Kft-hez, amire 2022. augusztus 6-án került sor (az üzem állt a dolgozók családtagjainak rendezett nyitott nap ünnepség miatt). Vendéglátóink Bércesné Busa Katalin személyzeti vezető (HR supervisor) és Nagy Attila szövödevezető voltak.

A látogatók csoportja

A 15 fős csoport érdeklődését az váltotta ki, hogy a szinte ismeretlen céghez manapság és régebben is nehéz volt bejutni. A cég zöldmezős beruházásként jött létre 1997-ben a Győri Ipari Parkban egy 110 ezer négyzetméteres telken 40 ezer négyzetméter beépítésével. Az üzemben polipropilén (PP) granulátumból műszaki szövetet állítanak elő.
A céget az American Oil Campany alapította az olajfinomítás mellék termékének feldolgozására. Többszöri tulajdonosváltás (BP, BP-AMOCO, PROPEX) után végül egy polimer alapú szövött és nemszőtt termékek, bevonatképző anyagok gyártására szakosodott kanadai (vancouveri) családi tulajdonú vállalkozás, a PROPEX Furnishing Solutions vette meg 2019-ben.

Az AMOCO győri helyszínének kiválasztása az alapításkor szerencsésnek volt mondható, mivel a nagymultú textilgyárak (Győri Textilművek, Richards Finomposztógyár, Pannon Flax, Gardénia) leépülésével, megszűnésével a korábban a Rejtő Sándor középiskolában végzett, textiles üzemi gyakorlattal rendelkező szakemberekkel a betelepített használt gépek beüzemelése megvalósíthatóvá vált.
A magyarországi cégnél az alapítás óta eltelt 25 év alatt a következő tulajdonos és névváltozások történtek:

  • AMOCO Kft. (American Oil Company) 1997-től,
  • AMOCO BP (British Petrol),
  • PROPEX Kft. 2005-től,
  • PROPEX Furnishing Solutions Kft. 2009-től.

A gyorsan cserélődő amerikai tulajdonosok mindegyike olajcég és a PP feldolgozásra szakosodott. A világban számos kontinensen, országban jelen vannak.
A széles PP szövetek gyártását a 60-as, 70-es években a Sulzer fogóvetélős szövőgépek tették lehetővé. A szövést megelőző műveleteket is lerövidítették, a lehetőségekhez képest automatizálták a gazdaságos nagy teljesítményű szövetgyártásnak megfelelően. A nagy kiszerelések miatt az üzem kialakítása, az anyagmozgatás, a logisztika a 21. század elvárásainak is megfelel.
A cég piacai állandóak és stabilak, emiatt a gyártás folyamatos. A gazdasági hullámvölgyeken a vevők kitartása és buzdítása segítette át a vállalatot. Az alapanyag ellátás is folyamatos.
Figyelemre méltó a cég törekvése a hulladékmentes gyártásra. A hulladékot, ahol ez lehetséges, újra granulálják, s visszakerül a gyártási folyamatba. Információink szerint a visszatáplálás (recycling) 70 % feletti.
A látogatás meggyőzött bennünket arról, hogy még öregebb gépparkkal is a megfelelő műszaki szinten tartott gépparkkal lehetséges nyereséges textilipari vállalkozást működtetni Magyarországon. Fontos a folyamatos fejlesztés, a munkaszervezés, és jó kapcsolat ápolása a vevőkkel és a beszállítói körrel.

A gyárlátogatást szervezte: Prátser András

Göndör Vera

Related Post