Egy üzemlátogatás margójára – Látogatás a pápai Dunitália vállalatnál

Változnak az idők. Egy kisebb társaság elhatározta 2022 nyarán egy a szakma élvonalába tartozó szövöde meglátogatását. Régebben a baráti, szakmai kapcsolatok mindennaposak voltak a textilesek életében.

Napjainkban a hazai cégek túlnyomó részének megszűnésével, a tulajdonos- és termékváltás miatt üzemlátogatás engedélyezése nehézkesebb, a cégek legfelső vezetésének hozzájárulása is szükséges, emiatt a szervezés is több mint egy hetet vett igényelt. A szervezőinknek a cég vezetőivel való személyes, jó kapcsolatának köszönhetően végül realizálódott az üzemlátogatás. 2022.03.09-én látogatott el 15 fős csoportunk a Dunitaliához.

Többségében, mint volt szövős szakemberek szerveződtünk össze, nagy érdeklődéssel várva a szakmai újdonságokat.

Az első meglepetés volt a korábbi munkahelyeink üzemcsarnokában a korábbi magas zajszint helyett az új magas szövőgép fordulatszámok ellenére az alacsonyabb zajszint és a minimális pihe mennyisége.

A másik szembetűnő kép, hogy az üzemcsarnokokban a kevés dolgozó ellenére alig volt látható álló szövőgép, kiváló volt a hatékonyság, ebből következően a minőség is.

A harmadik meglepetés a gépek magas fordulatszáma és a nagy szövetszélesség. Az egyszerűbb szöveteket 600/min fordulatszámon, a bonyolultabbakat 300-400/min fordulatszámon szőtték. Egy szövő 20-24 gépet kezelt. A szövetszélesség a légsugaras szövőgépeken 3 m körüli volt, a szövetben lévő láncfonalak száma (beállítás) meghaladta a 20 000-t (egy konkrét esetben 28 000 volt). A láncfonalak nagyon vékonyak (mint kiderült tex 5×2, Nm 200/2) voltak. A szövés hatásfoka (a gépek időkihasználása) 92-95% körüli volt.           

Megállapítható, hogy ez már nem a XX. század technológiai szintje. A szövőgépeken a felvetett nagy lánchosszból az elkészült szövetet a szövőgépről leválasztott nagy tekercsekre (véghossz 250-400 m) hengerlik.       

Az üzemlátogatás során a zsenilia fonoda, a cérnázó (hagyományos burkolt fonalgyártás is), keresztcsévélő és a szövöde megtekintésére nyílott lehetőségünk. A szövöde két részből állt: a légsugaras és a hajlékony szalagos (vetülékvivős) szövőgépekből. A légsugaras szövödét fejlesztik, a vetülékvivős Jacquard szövöde egy részét a piaci igényeknek megfelelően nyüstös szövödére cserélik.

A Picanol légsugaras gépek nagyobb része bütykös géppel felszerelt, általában vászon és egyszerűbb szerkezetű szövetek készülnek. Itt jellemző a 600/min körüli fordulatszám és a 3 m körüli bordaszélesség, a hatásfok stabilan 95% feletti. Egy szövő 24 szövőgépet kezelt. Néhány légsugaras szövőgép a legújabb elektronikus vezérlésű rotációs nyüstösgéppel volt felszerelve, így lehetőség volt nagyobb kötésmintázásra is

A szövöde másik részében ITEMA R9500 típusú hajlékony szalagos vetülékvivős szövőgépek Stäubli elektronikus Jacquard gépekkel LX1602 és SX felszerelve. A platinaszám 4-6 ezer közötti a mintától függően. A gépek többszínesek (több -féle vetülék bevetésére alkalmasak), maximum 8 féle vetülék vihető be. Általában a gépek 3 – 4 színnel üzemeltek a vetülékkeverős üzemmódban a hatékonyság és a minőség javítása miatt (a szövetek esetén nem volt nagyobb vetülékmintázási igény).

(Egy érdekesség korábbról; nagy vita volt anno, hogy a vászon kötésű szövetet hányasával kell bordázni. Az itt dolgozó szakemberek szerint három fonalas bordázással dolgoznak, mert így a szövetkép szebb. Annak idején a fonalak egyenlőtlensége és szőrössége miatt páros bordázást alkalmaztunk.)

Bemutatunk néhány, a szövőgépek monitoráról leolvasott adatot – a mélyebb elemzést elősegítendő.

Egy ragadó szalagos szövőgép adattáblájáról, amely 50×70 cm-es Jacquard szalvétákat szőtt hat pályán, a következő volt olvasható:

 • Lánchenger hossz: 28700 m
 • Vetülék sűrűsége:  410/dm, 41/cm
 • Lánc fonalhúzóerő: 9 cN
 • Fordulatszám: 300/min
 • Hatásfok:  92,1%
 •  Véghossz:  410 fm
 •  Láncszakadás: 10/100 000 vetésre, 1,8 szakadás/óra
 •  Vetülék miatti leállás nem volt.
 • Egyéb leállás: 2/100 000 vetésre, ami 0,3 leállás/órának felel meg.

Egy gépen (kísérleti jelleggel) tiszta len szövetet szőttek. A felhasznált fonal Nm30 (tex 33) szállen fonal. Az e gépen látható adatok a következők:

 • Lánchenger hossz:  24 000 m
 • Vetülék sűrűség:      335/10cm
 • Láncfonal húzóerő: 22 cN
 • Fordulatszám:         200/min
 • Hatásfok:                54%
 • Véghossz:               237m
 • Láncszakadás: 77,3/100 000 vetésre, 9,2 szakadás/óra
 • Vetülékszakadás: 23,2/100 000 vetésre, ami 2,7/óra leállás/órának felel meg.
 • Egyéb okból nem volt leállás.

A tiszta len feldolgozása ilyen vékony fonal esetén nem egy egyszerű feladat. Látható, hogy a fordulatszám csökkentésével a szövő terhelését csökkentik, így a szövőállásban egyenletesebb leterhelést tudnak biztosítani.

 A szövöde befűzötten (lamellába, nyüstbe és borda) kapja a lánchengereket. A nyers szövet elhagyja az országot. A len vetülék Kínából, a szuper vékony pamut cérnát pedig Egyiptomból vásárolják.

Amint megtudtuk, a műszaki fejlesztés folyamatos. Részben a piaci kereslet, részben a műszaki berendezések morális elöregedése készteti a tulajdonosokat erre. A szövőgépeket 10-12 évenként cserélik. Most is folyik egy ilyen gépcsere profilváltás miatt. A „kiöregedett” gépeket értékesítik.

A szövödében látottak mindannyiunkra mély benyomást tettek. A nagymérvű termelékenység ilyen vékony fonalak és a nagy szövetszélesség esetén még a XXI. században is kimagasló. Mindez egy vidéki kisvárosban, Magyarországon valósul meg. Ami a megdöbbentő, hogy a cég álláshirdetésében a szövő munkát betanított munkaként jeleníti meg. Nesze neked ipari tanuló képzés.

A szövöde folyamatosan, három műszakban üzemel. Amint az álláshirdetésből és az üzemben látható idegen (keleti) nyelvű kifüggesztett utasításból kikövetkeztethető, itt sem zökkenőmentes a magyar munkaerővel való ellátás.

A termelékenység változását alaposabb elemzés tárgyává tettük. Egy, 30 évvel korábban  jó nevű hazai textilgyár szövödéjének akkori modern gépei (Toyota légsugaras szövőgép) jellemzőihez hasonlítjuk a meglátogatott szövöde jellemzőit. A ‘régi’ szövöde adatai:

 • Lánchenger hossz: 2000 m
 • Vetülék sűrűség:    260/10cm
 • Láncfonal feszültség: nincs mérve
 • Fordulatszám:        350/min
 • Hatásfok:                70%
 • Véghossz:               100m
 • Szakadékonysági értékeket nem tudtunk beszerezni.

A fenti adatok alapján az egy óra alatt bevetett vetülék hossza 25,2 km, az elkészült szövet mennyisége 6,06 fm, 9,7 m2/gépóra. Az egy szövő által előállított szövet mennyiség a kezelt 12 gépen 116,3 m2/óra.

Ugyanezek a jellemzők a meglátogatott ‘új’ szövödében: Az egy óra alatt bevitt vetülék hossza 109,4 km, az elkészült szövetmennyiség 8,3 fm, 26,7 m2/gépóra.

Az egy szövő által előállított szövetmennyiség a kezelt 24 gépen 640,6 m2/óra.

A termelékenység változás:

 • vetés teljesítmény 4,3-szeres,
 • az előállított szövetmennyiség 2,8-szeres és
 • az egy szövő által előállított szövet mennyiség 5,5-szeres.

A változás magyarázata:

 • az elmúlt 30 évben végbemenő technikai technológiai fejlődés a szövödében,
 • a fonalgyártás területén a tömörített fonás és a fonalegyenlőtlenség csökkenése (az igényes fonalvásárlás; „a legolcsóbb fonal a kiváló paraméterű drága fonal”),
 • a jó szövödei körülmények (klíma, tisztaság, gépállapot, szaktudás),
 • kiváló üzemirányítás.

Baráti értékelő elemzést tartottunk az ebédnél a Gólyafészek étteremben emlékezve a múltra, élményekre és szakmai kudarcokra.

Eljárt felettünk az idő és a szakma is, de mindig törekedjünk a megújulásra, ismerjük meg az új kihívásokat.

A szálak fejlesztésével, feldolgozásával kapcsolatos technológiák dinamikusan töretlenül fejlődnek a tradicionális ruházati és lakástextíliákon és a műszaki textíliák végtelen lehetőségén át a hidrogén hajtásig (üzemanyag cellák és nagy nyomású hidrogén szénszál erősítési tartályokig) bezárólag.

Bizakodjunk a csúcstechnológiák, szálfeldolgozással kapcsolatos eljárások hazai megjelenésében, használatában, hogy a látottak hazai tulajdonú üzemekben is megismétlődjenek.

Szervezők: Prátser András, Szabó Rudolf kuratóriumi tagok, Rejtő Sándor Alapítvány

Beszámolót készítette: Prátser András

Göndör Vera

Related Post